Handmade - Sustainable - Nordic

Kalaopas

WE ARE (not) INTO FISHY BUSINESS! 

Me Sushibar+Winessa tykkäämme maapallostamme! Pyrimme kehittämään raaka-ainevalikoimaamme jatkuvasti eettisempään ja ekologisempaan suuntaan. Olemme yhdessä kalatoimittajamme Kalatukku E. Erikssonin kanssa käyttäneet ohjenuorana WWF:n kalaopasta (Maailman luonnonsäätiö), jossa kalat ja merenelävät luokitellaan liikennevalovärein suosittaviin, harkiten käytettäviin tai vältettäviin tuotteisiin. Haluamme tehdä osamme ympäristön puolesta ja tuotesuunnittelullamme helpottaa myös teidän, ihanien asiakkaidemme valintoja! 

Siika

Ihanat siikasashimimme ja -nigirimme valmistuvat kotimaisesta, tuoreena toimitetusta, kasvatetusta siiasta. Siikamme on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla: ruokintatekniikat, rehun koostumus ja tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä pitävät huolta, että siikamme on hyvän fiiliksen herkku! Käytämme Benella -siikaa, joka on Itämeriystävällistä ja rasvahappokoostumukseltaan erinomaista. Siikamme onkin saanut Sydänmerkin, joka on merkki paremmasta vaihtoehdosta sydämen terveyden kannalta!


Tonnikala

Keltaevätonnikalamme kalastetaan Tyyneltä valtamereltä. Tämä ruokalistallemme vuosien poissaolon jälkeen paluun tehyt tuhdimpi fisu on hyvän omatunnon valinta: tonnikalallamme on MSC -sertifikaatti ja se on WWF:n kalaooppaan vihreällä listalla. Tätä voi siis nauttia hyvillä mielin!


Jättikatkaravunpyrstö

Kestosuosikki californiamakin päätähti jättikatkarapu pyydystetään Vietnamista. Tämä mangrovemetsien alueilla kasvatettu kaveri on ASC-sertifioitu. Jättikatkis on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla eli mangrovet osana maapallomme keuhkoja saavat jatkossakin kukoistaa!


Tiikerirapu

Tiikerirapumme tulee myös Vietnamista ja kuten jättikatkarapu, on tiikerirapumme myös ASC-sertifioitu. Tämä tropiikissa kasvava raitaselkä on WWF:n vihreällä listalla eli kasvatus on niin ekologisesti kuin sosiaalisestikin kestävillä perusteilla. Nam!


Lohi

Tarjoilemme ensimmäisenä sushiravintolana Suomessa WWF:n vihreällä listalla olevaa ASC sertifioitua lohta! ASC-sertifikaatti edellyttää, että kasvatus läpäisee tiukat kriteerit ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän tuotannon varmistamiseksi lohen laajamittaisessa kasvatuksessa. ASC lohen saatavuus on kuitenkin vielä rajattua, joten ASC lohta toimitetaan meille tällä hetkellä neljänä päivänä viikossa. Loppuina kahtena päivänä viikossa käytämme susheissamme norjalaista merilohta, joka on WWF:n kalaoppaassa merkitty keltaisella.


Kampasimpukka

Nämä kaverit eivät ehkä tuo meille helmiä mukanaan, mutta näitä voi nautiskella hyvillä mielin! Kampasimpukkamme pyydystetään Japanista ja on MSC-sertifioitua. Kampasimpukkamme on myös WWF:n vihreällä listalla. Kuinka monet grilled hotatet laitetaan tällä kertaa?

Sertifikaatit

MSC (Marine stewardship council): MSC-sertifikaatti on merkki, että kasvavat kalat tai merenelävät on pyydystetty ekologisesti kestävien periaatteiden mukaan, eikä kalastus vaaranna kyseessä olevan lajin tai sivusaaliina kiinni jäävien lajien kantoja. Sertifikaatti myönnetään määräajaksi ja vain kalakannoille, joiden tila on riittävän hyvä. MSC-sertifiointi edellyttää myös kalavesien ja kestävien periaatteiden toteutumisen aktiivista tarkkailua. Sertifikaatti myönnetään viideksi vuodeksi kerrallaan ja se voidaan myös jättää myöntämättä uudestaan, jos olosuhteet muuttuvat. MSC-sertifikaatti keskittyy villinä kasvaviin kaloihin ja mereneläviin. Lisää MSC-sertifikaatista: https://www.msc.org/fi.

ASC (Aquaculture stewardship council): ASC-sertifikaatti takaa, että kala tai merenelävä on kasvatettu niin ekologisesti kuin sosiaalisestikin kestävällä tavalla. ASC -sertifikaatti kertoo kalan- tai merenelävien kasvatuksen läpinäkyvyydestä ja avoimuudesta sekä tavoitteesta pienentää kasvatuksen ympäristövaikutuksia. Sertifikaatti on kehitetty yhteistyössä WWF:n kanssa ja keskittyy kasvatettuihin lajikkeisiin. Lisää ASC -sertifikaatista: https://www.asc-aqua.org/.

BENELLA on tuotemerkkisuojattu kasvatettu kotimainen kala, joka ruokitaan Itämerirehulla. Itämerirehu sitoo itseensä enemmän fosforia kuin tuottaa ja vähentää typpikuormitusta merkittävästi. Itämerirehulla ruokitun kalan rasvahappokoostumus on ihmiselle optimaalinen ja Benella -kalalle on myönnetty Sydänmerkki kertomaan sydämen terveyden kannalta paremmasta vaihtoehdosta. Lisätietoa Benella -kalasta ja Sydänmerkistä: https://www.benellakala.fi/ ja https://www.sydanmerkki.fi/.

WWF liikennevalokoodit